Viskas apie pieną

Apie daržovių, grūdų , vaisių ir uogų naudingumą rašoma daug ir dėl jų mitybinės vertės abejonių nekyla. Pieno ir mėsos produktų vartojimas tebėra diskusijų objektas. Atskirų nuomonių šalininkai (valgyti pieno produktus ar ne?) savo teorijas grindžia tiek šiuolaikiniu mitybos mokslu, tiek rytų filosofijų ir religijų išmintimi. Įdomu tai, kad tiek vienų ,tiek kitų teorijų šalininkai savo pažiūrų patvirtinimui randa daugybę faktų. Taigi – ar sveika gerti pieną ir vartoti jo produktus?

Kiekvienas žinduolis užauga maitinamas pienu, jame yra visi augimui būtini komponentai. Niekas nesiginčys, kad kūdikiams sveikiausias maistas – motinos pienas. Karvės pienas skiriasi nuo motinos pieno savo sudėtimi. Karvės pieno baltymą kazeiną kūdikių skrandukas sunkiai virškina, nes negamina reikiamų fermentų.

Suaugę mes maitinamės karvės pieno produktais. Daugumoje pasaulio šalių – tai vieni svarbiausių maisto produktai. Pieno produktų vartojimo šalininkai teigia, kad pienas dėl jo sudėties – sveikiausias maistas vaikams, paaugliams, seneliams.

Karvės piene yra 3,2% baltymų, iki 5% riebalų, 4,9% pieno cukraus, 0,7% makro ir mikro elementų (kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, jodo, kobalto, mangano vario ir cinko), vitaminų A, D, E, C , B6, B12 ir kitų. Vienoje stiklinėje pieno yra 300mg kalcio, 35mg magnio ir 225mg fosforo.

Oponentai teigia ,kad vieninteliai niekada neatjunkomi žinduoliai žemėje – žmonės. Karvės pienas skirtas vieninteliam tikslui – maitinti veršeliams. Žmogaus virškinimo traktas nepilnai skaldo laktozę (pieno cukrų), nes daliai žmonių virš 30 metų organizme nebesisintetina laktozei virškinti reikalingi fermentai. Pieno baltymas kazeinas aplamai yra sunkiai virškinamas, o nepilnai suskaldytas organizme sudaro į klijus panašių šlakų (gleivių) masę žarnyne. Pieno kalcis sunkai įsisavinamas, nes sudaro kompleksą su kazeinu.

Pažvelkime, ką sako mokskas apie pieno produktų vartojimą.