Mityba ir došų subalansavimas

Ajurvedos mokymas kiekvienam suteikia galimybę susigrąžinti sau sveikatą. Be suvokimo, kad svarbiausia yra dvasingumas, sugebantis sukurti gėrį ir harmoniją, mes nebūsime sveiki. Kūno sveikatai labai svarbu mityba. Dieta turi būti parinkta pagal individualią konstituciją. Tuo būdu žmogus subalansuos save pagal penkis pirminius elementus (Eterį, Orą, Ugnį, Vandenį ir Žemę), kartu subalansuos došas ir sukurs harmoniją savo kūno fiziologijoje. Liga – harmonijos, pusiausvyros pažeidimas. Subalansavę save, užkirsime kelią ligoms.

Kaphos tipo žmonių mityba ir došos subalansavimas.
Kaphoms reikalingas šiltas, lengvas sausas maistas. Šaltų, sunkių ir riebių produktų reikėtų vengti. XX a mitybos klaidos – daug cukraus, ledų, šaltų vaisvandenių, daug keptos mėsos išbalansuoja došą Kapcha. Nors Kaphos tipas lėčiausias, pastoviausias, visi pažeidimais kaupiasi ilgai, tačiau vėliau došos Kapcha disbalansas (perteklius) padeda atsirasti šioms ligoms: bronchitams, astmai, audinių tinimui, diabetui, nutukimui, dideliam cholesterolio kiekiui, gėrybiniams augliams. Išbalansuotiems Kaphoms atsiranda psichikos nukrypimų: liūdesys, tingėjimas, depresija, gobšumas arba nesveikas polinkis viską išdalyti.

Kaphas subalansuoja:
įspūdžiai;
šiluma, sausas oras;
sausas ir energingas masažas;
spalvų meditacija (geltona, oranžinė, raudona);
akmenys: rubinas, granatas;
prieskoniai (pipirai, imbieras, garstyčios, gvazdikėliai, kurkuma, cinamonas, česnakas);
kartus, aštrus, aitrus skoniai.
Mėgstantiems pyragaičius, patarčiau vartoti alijošių, kurkumą ir raugerškį – dings potraukis saldumynams, valysis kraujas, normalizuosis metabolizmas. Kaphoms tinka dauguma vaisių ir daržovių, ypač morkos ir salierai. Kruopas patartina valgyti šiltas ir nedidelį kiekį. Kaphos turėtų atsisakyti mėsos ir pieno produktų kaip pagrindinių. Vartoti kuo mažiau riebalų, netgi augalinių. Smulkiau kokie produktai didina, o kokie mažina Kapcha matome lentelėje.

Kaphoms svarbu daug judėti ir nepasiduoti gyvenimo monotonijai. Sintetinių vitaminų būdami sveiki nevartokite. Kaphoms ypač pavojingas riebaluose tirpių vitaminų (A, D ir E) perteklius. Kaphos konstitucijos žmonių poreikis vitaminams ir mineralinėms medžiagoms mažesnis nei kitų konstitucijų žmonių (doša Kapcha – kaupimas, struktūrų didinimas), todėl gali būti patenkintas su maistu.

Pitos tipo žmonių mityba ir došos subalansavimas.
Mūsų visuomenės gyvenimas, pagrįstas konkurencijos principu, nuolatine įtampa, pomėgis rūkyti ir vartoti alkoholį išbalansuoja došą Pitą. Doša Pita padidėja po streso, jei žmogus jaučia pyktį ar įniršį, jei kelia pernelyg didelius reikalavimus sau ir kitiems, persikaitinus saulėje, suvalgius sugedusio maisto, valgant daug karšto, aštraus, riebaus maisto, vartojant daug druskos. Pagrindiniai došos Pita išbalansavimo požymiai: temperatūros pakilimas, infekciniai susirgimai, odos ligos (furunkulai, spuogai, dėmės), nepakantumas karščiui, paraudusios akys, padidėjęs rūgštingumas, opos, kepenų sutrikimai.

Pitas subalansuoja:
poilsis, saikingumas, ramybė
šaltas oras ir vanduo, šalti kompresai
spalvų meditacija (balta, mėlyna, žalia, vengti raudonos).
akmenys: mėnulio akmuo, smaragdas, ametistas, mėlynas safyras.

kartus, saldus ir aštrus skoniai.
Vengti ilgai būti saulėje, karštyje.
Jokio alkoholio ir kavos.
Pitos tipo subalansavimo raktas yra saikas visur ir visada – mityboje, jausmuose, kūrybinėje veikloje. Pitos struktūra, kuri veikia vidinėse Pitos struktūrose – Agni. Kartu tai kūrybinė ugnis, kuri teikia milžinišką energiją, bet kartu gali ir sudeginti. Bet kurios rūšies fanatizmas rodo, kad Pita išvesta iš pusiausvyros. Todėl Pitos tipo žmonėms reikėtų vengti aštrių prieskonių, kurie didindami Agni, kartu didina ir došą Pita. Jei sutrikęs virškinimas, vartokite šiuos lengvus prieskonius: kurkumą, pankolį, koriandrą, mėtas, raugerškį. Kurkuma, o ypač pankolis, turi unikalią savybę uždegti Agni, bet nedidinti došos Pita.

Šaltas ir atvėsintas maistas su mažu druskos ir riebalų kiekiu labiausiai naudingas Pitoms. Jiems ypač tinka salotos, sultys, vaisiai (konkrečius pasirinkti lentelėje). Pusryčiams Pitoms ypač tiks šilta avižų, miežių ar kviečių košė. Pitoms tinka beveik visi ankštiniai. Mėsos, kaip ir Kaphoms patartina valgyti labai mažai, ypač riebios, nes gyvuliniai riebalai ypač didina došą Pita (išimtį sudaro sviestas, nors visų rūšių riebalų reikėtų vartoti labai mažai). Mėsa didina došą Pita, ypač raudona, sukelia pyktį ir agresiją. Pitos žmonėms naudingi pieno produktai – varškė, varškės sūris, pienas, grietinėlė. Rauginti produktai didina došą Pita, t.p. fermentinis sūris.

Pitos tipo žmonės retkarčiais turėtų gerti senos lapų arbatą, vartoti daug maistinio pluošto, sėlenų, taip jie gali žymiai sumažinti došos perteklių, nes Pita lokalizuojasi plonajame žarnyne. Pitos tipo žmonėms patartina daugiau gerti, ypač šaltinio vandenį. Energijai padidinti jie turėtų gerti saldymedžio, pienių ir varnalėšų šaknų, chrizantemų, pankolio arbatą. Pitoms daugiau reikia B grupės vitaminų, kalcio ir geležies.

Vatos tipo žmonių mityba ir došos subalansavimas
Šiuolaikiniame pasaulyje labiausiai pažeidžiama doša yra Vata. Kelionės, dažnos komandiruotės, važiavimas automobiliu, ypač skridimas lėktuvu išbalansuoja Vatos došą. Šią došą didina greitumo reikalaujantis sportas, triukšmas, metalo muzika, narkotiniai medikamentai (ypač skausmą malšinantys), kava, miego stygius, maisto gamyba mikrobanginėse krosnelėse, didelis seksualinis aktyvumas, šaltas vėjuotas oras. Vatoms kenkia sausas, žalias, šaltas, kartus maistas.

Sutrikus došai Vatai, atsiranda nerimas, padažnėjęs širdies plakimas, skubėjimas, koordinacijos sutrikimai, nekantrumas, nesugebėjimas susikaupti, depresija ir psichozė, impulsyvumas, nepakantumas vėjui, šalčiui, triukšmui. Laiku nesubalansavus došos Vata, kai jos perteklius iš storojo žarnyno „išsilieja“ į organus, atsiranda ligos: nemiga, jėgų ir energijos nuopuolis, dauguma žarnyno sutrikimų, padidėjęs kraujo spaudimas, artritai ir artrozės, epilepsija ir kt.

Vatas subalansuoja:
šiluma, šiltos vonios su eteriniais aliejais, aliejų masažas.
ramybė, daug poilsio ir miego.
daug šviesos, balta, oranžinė, geltona spalvos.
akmenys: topazas, rubinas, granatas, smaragdas geltonasis safyras.
imbieras su žalia arbata.
Vatos tipo žmonėms geriausiai tinka saldus, rūgštus ir sūrus skoniai. Vata – šaltas ir sausas tipas, todėl jiems būtinas šiltas maistas – daržovių troškiniai, sriubos, apkepai, pyragai su vaisiais. Daug aštrių valgių Vatoms netinka, tačiau virškinimui pagerinti (jiems Agni būna sumažėjusi) būtina vartoti prieskonius: imbierą, cinamoną, kurkumą, kardamoną, pankolį, česnakus ir kt. Imbieras yra idealus Vatos prieskonis, kuris ne tik pagerina virškinimą, bet ir sušildo, subalansuoja, gydo.

Dauguma vaisių didina došą Vata, nes sudaryti iš energijų, kurias Ajurveda vadina eteris ir oras, kas ir sudaro došą Vata. Tačiau nedideliais kiekiais vaisius vartoti būtina, ypač saldžius, reikėtų tik vengti džiovintų vaisių, juos vartoti tik išmirkytus. Karšta kruopų ir daržovių košė – geriausias maistas pietums. Vatoms reikėtų mažiau vartoti kopūstų, nes jie didina šios došos perteklių žarnyne. Vatoms labai tinka dauguma riešutų ir sėklų, dauguma aliejų. Beveik visi pieno produktai (išskyrus ledus) naudingi Vatoms. Ypač naudingas specialiai lydytas sviestas ghi vakare tuščiu skrandžiu – šilto pieno stiklinė su žiupsneliu cinamono ar kardamono. Mėsa, žuvis, kiaušiniai mažina došą Vata, todėl jie vieninteliai gali pateisinti mėsos vartojimą. Tačiau vegetarams ji nėra būtina, yra geresnių priemonių došai Vata sumažinti, nes mėsa sunkiai virškinama, didina Amos kiekį, slopina aukštesnes sąmonės funkcijas.

Vatoms ypač naudingas saldus skonis, juos jaunina, tonizuoja, tačiau rafinuoto cukraus ir gaminių su juo reikėtų vengti. Vatoms ypač naudingi vitaminai A, C, D, E, taip pat cinkas ir kalcis. Energijai padidinti Vatos turėtų vartoti saldymedžio, čiobrelių, remanijos, baziliko, ajero šaknų, gvazdikėlių arbatą.

LSMU VA prof. Dalia Sekmokienė