Klasikinė mityba vertina maistą jo sudedamųjų dalių požiūriu, nagrinėdama maisto medžiagų poveikį medžiagų apykaitai, atskiroms žmogaus fiziologinėms funkcijoms. Maisto produktų skonis vertinamas vartotojišku požiūriu, tai yra juslinės produkto savybės privalo būti malonios.
Vystantis holistinei medicinai vis dažniau prisimenama Rytų (kinų medicinos bei filosofijos bei Vedų raštų dalies – Ajurvedos) išmintis. Senovės Rytai skoniui teikė ypatingą reikšmę. Sanskrito kalboje žodis Rasa (skonis) yra daugiareikšmis. Rasa – tai visa ko esmė, kūrybinis įkvėpimas, muzikinė nata. Analogiškai skonis parodo maisto „esmę”, jo paskirtį, energetines savybes, poveikį fiziologinėms funkcijoms.
Kinų medicina teigia, kad rūgštus skonis veikia kepenų energinį (akupunktūrinį) kanalą (aišku ir pačias kepenis), saldus veikia kasos – blužnies, kartus – širdies, sūrus – inkstų, aštrus – plaučių energetinius kanalus. Diferencijuotą skonių poveikį atskiroms žmogaus organizmo sistemoms patvirtina kompiuterizuoti žmogaus fiziologinių funkcijų tyrimo metodai – Nakatani, Folio, Vega-test, kurie yra Vakarų ir Rytų medicinos sintezės išdava.
Ką apie skonio poveikį sako Ajurveda, lentelėje:
Skonis | Teigiamas poveikis (vartojant optimaliai) | Neigiamas poveikis (vartojant daug) |
---|---|---|
Saldus (kviečiai, ryžiai, pienas, kai kurie vaisiai ir daržovės) | Turi gydomosios galios, stiprina, didina kūno jėgas. | Didina svorį, sukelia mieguistumą, sunkumą, apetito netekimą, diabetą. |
Rūgštus (jogurtai, sūriai, citrusiniai vaisiai ir kt.) | Gaivina, žadina apetitą, padeda virškinti maistą, valo kepenis. | Toksiškas kraujui, sukelia opas, ėda rėmenį, didina jausmingumą. |
Kartus (pelynas, alijošius, cikorija, dalis prieskonių) | Gerina virškinimą ir apetitą, plečia kraujagysles, padeda pašalinti toksinus iš riebalinio audinio, pasižymi priešuždegiminiu, antibakteriniu veikimu. | Silpnina kaulų čiulpus, sėklą, liesiems žmonėms skatina išsekimą, gali būti galvos svaigimo priežastimi. |
Sūrus (druska, jūros dumbliai, sūrūs maisto produktai) | Mažos dozės gerina apetitą, padeda rezorbuotis pūliniams, naikina sukietėjimus kūne. | Padidina kraujospūdį, trikdo normalią kraujotakos veiklą, inkstų darbą. |
Aštrus (svogūnai, ridikai, imbieras ir kt.) | Stabdo pūliavimą, gydo žaizdas, gerina odos būklę, kraujo cirkuliaciją, tonizuoja plaučius ir storąją žarną. | Sukelia gerklės peršėjimą, deginimą skrandyje. |
Aitrus, gaižus (granatai, neprinokę bananai ir kt.) | Turi raminamųjų savybių, stabdo viduriavimą, vėmimą, padeda skysčiams rezorbuotis audiniuose. | Gali sukelti žarnyno nepraeinamumą, stemplės spazmus. |
Žmogui rekomenduojama valgyti daugiausia saldaus skonio maistą (tik ne cukraus). Saldus skonis yra toks, kurį neperdirbtu pavidalu mums duoda gamta. Jis maitina, stiprina visus organus. Kitų skonių maisto reikia mažiau. Lietuviai turėtų vartoti daugiau aštraus skonio maisto negu įpratę (ypač rudenį ir žiemą), nes jis tonizuoja plaučius, kurie yra energijos maestro. Gerkite žalią arbatą su imbieru ir nesirgsite peršalimo ligomis, būsite energingi, organizmas valysis nuo šlakų. Neužmirškite kartaus skonio maisto: pavasarį vartokite smiltyninio šlamučio arbatas, į arbatą ar apelsinų sultis įspauskite šaukštelį alijošiaus sulčių. Gerkite ciberžolės (kurkumos) arbatą (galite su medumi ar su citrina), nes ji turi antimikrobinį, priešuždegiminį poveikį. Beje, naikina tik patogeninę žarnyno mikroflorą ir padeda gydyti disbakteriozę. Ciberžolė mažina cukraus kiekį kraujyje, gerina sąnarių būklę. Valgydami, rinkdamiesi produktus vadovaukimės ne vien protu, bet ir intuicija. Įsiklausykite į kūno poreikius, jo nebylų šauksmą.
Skonis turi šildantį ar šaldantį poveikį – aštrus, rūgštus ir sūrus – šildo, aštrus – labiausiai. Saldus, aitrus ir kartus šaldo – kartus labiausiai.
Skonių perteklius (harmonijos mityboje nebuvimas) veikia ir psichiką. Vakarų kultūra vartoja pernelyg daug cukraus skonio, sūrumo ir rūgštumo. Cukraus saldumo (ir saldiklių) perteklius iššaukia įkyrias mintis, „apsėdimą”, sūrumo perteklius – baimę, rūgštumo – agresiją, smurtą. Optimaliais kiekiai vartojami skoniai generuoja teigiamus jausmus: kartus – gyvenimo džiaugsmą, sūrus – atsakingumą, tvirtumą, rūgštus – apsisprendimą, ryžtą, aštrus – teigiamus prisiminimus, saldus – aktyvina mąstymo procesus.
Turėdami tiek informacijos apie tai, kokį poveikį turi skonis, kūrybiškai naudodami maisto skonio galią, tapsime sveikesni ir laimingesni.
LSMU VA prof. Dalia Sekmokienė